Bouwtechnische keuringen: Waarom ze belangrijk zijn voor kopers

Of u nu een eerste keer huizenkoper bent of al veelvuldig ervaring heeft opgedaan in de vastgoedmarkt, bouwtechnische keuringen zijn een belangrijke factor bij het kopen van een woning. Een bouwtechnische keuring biedt u essentiële informatie over de huidige staat van de woning en eventuele gebreken, die misschien niet meteen zichtbaar zijn tijdens uw bezoek. In deze blogpost zullen we uitleggen wat een bouwtechnische keuring is, welke informatie het verschaft, wanneer het moet worden uitgevoerd en waarom het zo belangrijk is voor kopers. 

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een grondige, visuele inspectie van de woning die voornamelijk gericht is op de staat van de fundering, de gevels, het dak, het leidingwerk en de elektrische en mechanische installaties. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van het materiaal en de constructie, de veiligheid van het gebouw, en eventuele gebreken zoals lekkages, schimmels, houtrot en gebrekkig onderhoud. 

Een bouwtechnische keuring op de woning kan verschillende kosten met zich meebrengen. Deze kosten kunnen verschillen van ongeveer €2.000 tot €5000 euro. Het bedrag is over het algemeen afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de woning.

Wat zijn de voordelen van een bouwtechnische keuring?

Het belangrijkste voordeel van een bouwtechnische keuring is dat het u essentiële informatie verschaft over de huidige staat van de woning en eventuele gebreken. Dit is vooral nuttig als u van plan bent om de woning te kopen, aangezien u een beter beeld krijgt van wat u kunt verwachten in termen van onderhoudskosten en noodzakelijke reparaties.

Bovendien kan een bouwtechnische keuring u helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over de vraagprijs van de woning. Als uit de keuring blijkt dat er veel gebreken zijn, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de vraagprijs naar beneden bij te stellen. Bovendien, indien er na de keuring geen gebreken zijn aangetroffen, kunt u met zekerheid verdergaan in het koopproces van de woning.

Wanneer moet een bouwtechnische keuring worden uitgevoerd?

Het is raadzaam om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren voordat u een woning koopt. De meeste makelaars adviseren ook om een ​​bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst. Hierdoor kunt u de koop ontbinden als er gebreken zijn gevonden waarvan u niet op de hoogte was tijdens uw initiële bezichtiging.

Een andere situatie waarin een bouwtechnische keuring nuttig kan zijn, is wanneer u van plan bent om uw woning te verkopen. Een pre-aankoopkeuring kan u helpen om de gebreken van tevoren te ontdekken, zodat u deze kunt repareren voordat de woning op de markt komt. Dit kan helpen om de vraagprijs te verhogen, omdat het potentiële kopers een duidelijk beeld geeft van de staat van de woning.

Waarom is een bouwtechnische keuring zo belangrijk?

Een bouwtechnische keuring is belangrijk omdat het u een ​​realistisch beeld geeft van de huidige staat van de woning. Het kan u helpen onverwachte kosten te vermijden en u in staat stellen om gefundeerde beslissingen te nemen over de vraagprijs en eventuele reparaties. Daarnaast kan een bouwtechnische keuring u helpen om uw positie als koper of verkoper te versterken, omdat u een beter inzicht krijgt in de staat van de woning.

Conclusie

Een bouwtechnische keuring is een belangrijk onderdeel in het koopproces van een woning. Het biedt u essentiële informatie over de huidige staat van de woning en eventuele gebreken, die niet direct zichtbaar zijn tijdens uw bezoek. Door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren voorkomt u onverwachte kosten en krijgt u inzicht in de noodzakelijke reparaties. Ons advies is daarom om altijd een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst op te nemen. Zo voorkomt u dat u voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *