Jouw gras is altijd groener

Gras maaien is voor de meeste gazon eigenaren een terugkerend wekelijks ritueel. Vergeet niet dat maaien eigenlijk niet meer dan snoeien is. Goed gemaaid gras verhoogt de dichtheid van het gazon. Voor iedere grassoort bestaat er een aanbevolen maaihoogte. Zoek uit welk type gras op je gazon bevindt (bij een flink gazon kun je er meerdere hebben) en maai op de juiste hoogte. Houdt bij het maaien op een zitmaaier aan de ⅓ regel — verwijder nooit meer dan ⅓ van de lengte van het gras tegelijk. Een gezond grasveld kan teveel maaien overleven als dit sporadisch voorkomt. Herhaaldelijk te veel maaien resulteert dat het gras bruin wordt (verbrand) en veroorzaakt verschillende schadelijke bijwerkingen, waaronder:

  • Letsel aan de kroon van de grasspriet, dit belemmerd nieuwe groei.
  • Botte maaimessen, hierdoor krijg je kapotte grassprieten die droog en geel worden.
  • Verhoogde kwetsbaarheid voor plagen en ziekten.
  • Onkruid kan zich ontkiemen door het zonlicht wat ze bereikt.

Verander je maaipatroon voor een mooi resultaat.

Wijzig het maaipatroon telkens wanneer je maait. De groeirichting van het gras ontwikkelt zich op basis van de maairichting. Een afwisselend maaipatroon zorgt voor meer rechtopstaande groei en voorkomt dat er maaisporen in het gras worden geproduceerd. Maai geen vochtig gras, de messen zullen daardoor minder snel aankoeken wanneer ze het gras snijden. Maai niet op het heetst van de dag om hittestress van jezelf en het gras te voorkomen. Zorg altijd voor scherpe maaimessen, botte messen trekken het gras kapot, wat belemmerd in de groei en voedselopname. Maai gras hoger op schaduwrijke stukken onder bomen.

Het gras moet daar concurreren met boomwortels om genoeg water en voedingsstoffen tot zich te nemen. Verminder de maaifrequentie en verhoog de maaihoogte van het gras in het koele seizoen wanneer warm en-of droog weer hun groeisnelheid vertraagt. Gebruik een bemestingsschema wat bij jouw type graszoden past. Tot slot: Nieuw ingezaaid gras heeft drie tot vier weken nodig om zich te wortelen na het ontkiemen, voordat je het de eerste keer kan maaien. Het gras is nog zacht, makkelijk te beschadigen en door het voet- en maaiverkeer kun je de grond verdichten, vooral als deze vochtig is. Streef deze richtlijnen na en je zult merken dat jouw gras altijd groener is dan bij de buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *