Waarom jij haagplanten moet gebruiken in je tuin

Tegenwoordig zie je in veel tuinen een schutting en tegels. Steeds minder vaak worden er haagplanten geplaatst en/of gras in de tuin gelegd, wat een tuin in mijn ogen juist veel levendiger en mooier maakt dan schutting en tegels. In dit artikel vertel ik je waarom jij haagplanten moet gebruiken in je tuin en welke haagplanten je daarvoor kunt gebruiken. 

Waarom haagplanten gebruiken?

Zoals hierboven ook al vermeld geven haagplanten een stuk leven aan je tuin. Ook zorgt het voor afwisseling, omdat bloeiende haagplanten elk seizoen een andere kleur krijgen. Ook kun je er voor kiezen om één keer in de zoveel tijd te kiezen voor een nieuwe haagplant in zijn geheel, maar dat kan wel flink in de kosten komen te zitten. Niet alleen is een haagplant een mooi gezicht voor jou voor in de tuin, maar het is ook nog eens hartstikke goed voor het ecosysteem. Er zijn verschillende dieren en insecten die kunnen genieten van jouw haagplant. Denk aan de bijen die graag de nectar van de haagplant willen hebben en de mooie vlinders die hierop afkomen. Bij het gebruik van sommige haagplanten worden ook vogels aangetrokken. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een voedselbron van deze vogels die aan de plant groeit of omdat een vogel hier graag zijn/haar nest wil bouwen. Het ziet er dus niet alleen levendig uit, maar het brengt ook nog daadwerkelijk leven naar je tuin toe. 

Welke haagplanten gebruiken?

Je kunt veel verschillende soorten haagplanten gebruiken voor in je tuin. De coniferen werden vroeger veel gebruikt als haagplant, maar kunnen tegenwoordig zeker nog gebruikt worden om je tuin op te fleuren. Deze soort is zo gewild, omdat het heel makkelijk te onderhouden is en je het in een mooie vorm kan snoeien. Naast coniferen kan ook gebruik gemaakt worden van de laurier. Laurier is een plant die in elk seizoen groeit, maar beter geplant kan worden in de winterperiode. Je hebt laurierplanten die opstaand groeien, zoals de Prunus Caucasica, wat weer handig is voor een smalle haag. Ook groeit de Prunus Caucasica niet heel snel, dus is het snoeien van de haag maar twee keer per jaar nodig. Dan zijn er ook nog andere laurierplanten, zoals de Prunus Laurocerasus, die in de breedte groeit. Naast deze twee soorten kun je ook kiezen voor een kleine haag. Voor een kleine haag kun je goed gebruik maken van de Chinese of Japanse Hulst of van de iets bekendere kleine haagplant: de Buxus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *